Geografie, Flora & Fauna
Peru ligt aan het westelijke deel van Zuid-Amerika. De westzijde van Peru ligt aan de stille oceaan, de kustlijn van noord naar zuid is ruim 2414 kilometer lang. Peru grenst in het noorden aan Colombia, Ecuador, in het oosten aan Brazilië en in het zuiden aan Chili en Bolivia.
Peru is 35 keer groter dan Nederland, de totale oppervlakte komt overeen met de totale oppervlakte van Frankrijk, Spanje en half Duitsland.
Het landschap is enorm divers, zo zijn er actieve vulkanen, ligt Peru op een breuklijn, heeft het de diepste vallei ter wereld en het hoogst bevaarbare meer ter wereld.
Peru kent drie landschapstypen, van west naar oost; Costa (Kustgebied), Sierra (Hooglanden) en Selva (Jungle).
Mijndroomreis.nl helpt je graag bij het organiseren van jouw onvergetelijke droomreis met een bezoek aan alle diverse bezienswaardigheden die de Peruaanse natuur heeft te bieden. Neem contact met ons op, we helpen u graag.
De Costa (kustgebied)
De Costa (kustgebied) Heeft een totale oppervlakte van ca. 3000 km en heeft ongeveer 11% van de totale landoppervlakte. Overwegend droge, lange droge kuststroken worden afgewisseld met vruchtbare valleien en levendige steden. Ruim 52% van de totale bevolking woont in de Costa.
Dit droge gebied heeft, dankzij inventieve irrigatiesystemen die al eeuwen hun werk doen, enkele vruchtbare valleien. Vooral tijdens het klimatologische verschijnsel “El Niño” valt er in het noorden seizoenregen, maar normaal valt er minder dan 50 mm neerslag per jaar. Hoewel de temperaturen soms wat kunnen oplopen, is de gemiddelde temperatuur 20 °C.
Het kustklimaat word bepaald door de Humboldt-stroom, dit is een koele zeestroming die dikke bewolking landinwaarts draagt. Het aller noordelijkste deel van de kuststrook heeft meer zon, daar waar de hoofdstad Lima altijd onder de wolken ligt.
Flora en Fauna van de Costa
De Peruaanse Costa is het woongebied van een enorme diversiteit aan dieren. De wateren voor de kust zijn zo rijk aan zeedieren dat er meer dan eens oorlog om is gevoerd met buurland Chili. Niet lang geleden stonden beide landen nog lijnrecht tegenover elkaar in de rechtbank omdat Chili een stuk zee claimde. Voor de Peruaanse kust komen twee zeestromen samen, iets dat het een ideaal leefgebied maakt en om die reden is de biodiversiteit enorm. De kust van Noord Peru is warm, bijna tropisch te noemen. Hier wordt dan ook veel gesurft en kunnen scubadivers meerdere sites bezoeken. De Zuid Peruaanse kust is een stuk koeler, hier kun je prima verkoeling zoeken tijdens de warme maanden, maar de stranden zijn minder mooi en duikers zullen het moeten doen met grote scholen vissen, zeeleeuwen en/of kelpvelden.
Aan de Peruaanse kust zijn ook grote groepen inheemse en uitheemse diersoorten te vinden, sommige komen enkel vanwege de paar- en voortplanting, andere zul je gedurende het hele jaar aantreffen. Bultrugwalvissen kunnen tijdens bepaalde maanden worden gespot, dolfijnen zijn frequenter te zien. Er leeft een grote school zeeleeuwen voor de kust van Lima, waarnaar ook snorkel en duiktochten worden georganiseerd en er leeft een mooie kolonie Humboldt-pinguïns voor de Peruaanse kust. Je kunt Pelikanen, Flamingo's, Albatrossen en Fregatvogels zien.
Kortom, een hele diverse en rijke fauna waarvan natuurliefhebbers zullen smullen.
De Sierra (Hooglanden)
Het gebied dat De kust van de jungle scheidt. Overdag is het er vaak zonnig en warm, in de nacht vaak koud. Afhankelijk van het seizoen is de gemiddelde temperatuur tussen de -7°C en plus 21°C. Het regent veel in dit gebied. Ongeveer 36% van de totale bevolking woont in de Sierra. In dit gebied leven ook nog veel bevolkingsgroepen die vast houden aan de traditionele gebruiken en tradities. De Peruaanse Sierra is een gebied van vele extreme uitersten en het meest onbegaanbare gedeelte is het Andesgebergte. Peru kent 174 bergtoppen, de hoogste is Nevado Huascarán met 6768 meter. De diepste vallei ter wereld is te vinden in het zuiden, de Colca cañon, is 3720 meter diep. Het hoogst bevaarbare meer ter wereld is lago Titicaca, op 3812 meter hoogte. De biodiversiteit in de Sierra is relatief schaars. Planten en dieren hebben zich aangepast aan extreme weerssituaties, droogte, extreme hitte en barre kou. Je kunt hier velden vol Alpaca’s en Llama’s zien, maar ook verrast worden door een meer vol flamingo’s.
Flora en Fauna van de Sierra
De Sierra biedt een rijke diversiteit aan planten en dieren in alle soorten en maten. Er zijn diverse wilde plant- en bloemsoorten zoals orchideeën en kaktussen die verspreidt groeien over drassige moerassen en hoge droge bergtoppen.
In de Colca Cañon heb je kans om de vogel met de grootste vleugeloppervlakte te zien, de Condor! Het zien van de vlucht van de magische condor zal je altijd bij blijven.
In de Sierra kun je moeraslanden vol Alpaca's en Lama's zien, droge vlaktes met wilde Vicuñas en ook een meer vol James-flamingo's. Er zijn diverse soorten roofdieren zoals de Andesvos en de Poema en er leven knaagdieren waarvan de meest opvallende de Vizcacha is. Er zijn diverse soorten kolibries te zien in alle kleuren en maten.
Een enorm rijke flora en fauna waar natuurliefhebbers enorm enthousiast van worden.
De Selva (Jungle)
De Amazone is de grootste regio van Peru en beslaat ruim 58% van de totale landoppervlakte. in is het grootste tropisch regenwoud ter wereld (de helft wereldwijd). De Amazonerivier begint in Peru en stroomt vanaf daar door naar diverse landen. Het Amazone gebied spreid zich uit over negen landen. Brazilië (60%), Peru (13%), Colombia (9%), Venezuela (5%), Bolivia (5%), Guyana (3%),
Suriname (2,0%), Ecuador (1,5%) en Frans-Guyana (1,5%).
Het Amazonegebied is extreem vochtig en heet. Het voornaamste regenseizoen loopt van november tot april.
Zo’n 12% van de totale bevolking woont in dit gebied. Ze leven voornamelijk van het toerisme en van het verbouwen van tropische producten zoals Mango’s, citrusvruchten bananen en koffie.
De biodiversiteit in de Selva is enorm groot en het aantal bijzondere en interessante plant- en diersoorten is ontelbaar. De bekendste plaatsen om de jungle te bezoeken zijn ‘Puerto Maldonado’ nabij Cusco, Iquitos in het noorden en Tarapoto.
Flora en Fauna van de Selva
De jungle van Peru kan op twee plaatsen eenvoudig worden bezocht, Manaus (Madre de Dios) nabij Cusco en Iquitos in het noorden van Peru.
In de jungle is een enorme rijke diversiteit aan bloemsoorten zoals bijvoorbeeld orchideeën, bromelia's, Heliconia's maar ook waterlellies met bladeren met een diameter van ruim 40 cm.
Het aantal diersoorten is extreem groot, er zijn enorm veel soorten reptielen en amfibieën zoals gifkikkers en de grootste slangsoort ter wereld, de Anaconda. Er zijn prachtige vogels zoals de Tunki en diverse papegaaisoorten.
Er zijn grootte dieren zoals Jaguars en de gebrilde beer, apen, luiaards, de tapir en de zwarte kaaiman. In de noordelijke jungle kun je ook de zeer zeldzame roze rivierdolfijn spotten.
De Jungle van Peru biedt alles wat je hoopt te zien bij een bezoek aan een jungle. Een echte must voor natuurliefhebbers met voldoende budget.