Iedereen heeft wel een speciaal gevoel bij een land of plaats ergens ter wereld en zo ook mijndroomreis.nl.

Al reikt onze kennis en ervaring tot in alle hoeken van de wereld, Peru is het land waar we verreweg de meeste kennis van en liefde voor hebben. Onze ervaring heeft zich de afgelopen 15 jaar enorm ontwikkeld omdat wij zowel als Zuid Amerika reisspecialist, als backpacker en als familielid, Peru hebben bezocht. Tijdens tientallen bezoeken is het hele land bereisd, van de noordelijke plaats Tumbes tot aan het meest zuidelijke kustplaats Tacna.

Natuur, cultuur, de culinaire hoogtepunten... Als experts helpen we je graag bij het organiseren van jouw droomreis waarbij je niets mist en het beste uit je reistijd haalt!

Goed om te weten voor je op reis gaat..

Religie

Ongeveer 80% van de Peruanen is katholiek. Het zal je dus ook niet verbazen dat er overal in het land prachtige kerken, kathedralen en kloosters te bezoeken zijn. Zo’n 9% van de bevolking is protestant (evangelisch) of één van de diverse andere religies zoals de pinkstergroep. Toch is de draagkracht van ‘het geloof’ ook in Peru aan het afnemen.

Geografie, flora & fauna

Peru ligt aan het westelijke deel van Zuid-Amerika. De westzijde van Peru ligt aan de stille oceaan, de kustlijn van noord naar zuid is ruim 2414 kilometer lang. Peru grenst in het noorden aan Colombia, Ecuador, in het oosten aan Brazilië en in het zuiden aan Chili en Bolivia.

Peru is 35 keer groter dan Nederland, de totale oppervlakte komt overeen met de totale oppervlakte van Frankrijk, Spanje en half Duitsland.

Het landschap is enorm divers, zo zijn er actieve vulkanen, ligt Peru op een breuklijn, heeft het de diepste vallei ter wereld en het hoogst bevaarbare meer ter wereld.

Peru kent drie landschapstypen, van west naar oost; Costa (Kustgebied), Sierra (Hooglanden) en Selva (Jungle).


Culinaire aanbod

Hoofdstad Lima wordt ook wel de Culinaire hoofdstad van Zuid-Amerika genoemd en dit is wat mijndroomreis.nl betreft meer dan terecht.

Er zijn weinig landen ter wereld waar de keuken zo rijk en divers is als in Peru. Toch krijgen niet alle toeristen dit mee. Reden hiervoor kan zijn dat je bijvoorbeeld liever iets besteld wat bekend of vertrouwd klinkt. Niet doen! Op deze pagina zie je een rijke verzameling van gerechten die wij hebben mogen nuttigen en die stuk voor stuk een aanrader zijn.

Ieder gerecht heeft een aparte naam, hierdoor krijg je door heel het land, op een kleine finesse na, hetzelfde op je bord bij het noemen van jouw favoriete gerecht. Iedere regio in Peru heeft zijn eigen specialiteit.

Lees meer

Bekende voor de hand liggende voorbeeld kan zijn dat men aan de kust meer zeedieren en in het binnenland meer zoetwatervis eet, maar in Peru ligt dit complexer. Zo eet men in het noorden graag eend en geit.

In de Peruaanse keuken houdt men graag van pikant eten, de scherpte wordt echter vaak naar keuze van de eter toegevoegd of via additionele sausen zelf op smaak gemaakt. Je hoeft dus niet bang te zijn dat alles pikant is, aan jou de keuze.

Ook zal je door heel het land vers fruit vinden, ook deze zijn er in vele soorten en maten. Avocado's zijn er bijvoorbeeld zo groot als een kokosnoot. Meest gebruikte fruit is zonder twijfel de limoen. De Peruaanse limoen is kleiner dan bijvoorbeeld de Braziliaanse soort en deze wordt in de regel niet geëxporteerd.  

Klimaat

Peru heeft een divers geografisch landschap en als je reist door Peru tussen de regio’s kom je diverse microklimaten tegen. Daarom raden we aan om voor je vertrek te bedenken in welke regio’s je ongeveer zult bezoeken zodat je de juiste kleding in je koffer stopt. Mijndroomreis.nl helpt je hier graag bij.

Sommige mensen laten hun reisperiode afhangen van het weer en proberen hier hun reisschema op aan te passen. Anderen zijn afhankelijk van de nationale vakantieperiodes en hebben het te doen met wat het weer brengt op het moment van reizen.

Daarom proberen we “het weer” in Peru op verschillende manieren te benaderen zodat je het vanuit je eigen situatie kunt bekijken en beoordelen.

Algemeen weerbeeld

Klimaatzone Weerbeeld
Kustlijn Januari tot en met Maart is de warmste periode aan de kust.
Hooglanden Mei tot en met Oktober is het droge seizoen. November is een maand met wisselend weer. Vaak valt er wat regen aan het einde van de dag.
Amazone December tot Mei zijn de natste periodes, dit biedt voordelen voor het zien van fauna.

Feestdagen

Peru is een land met veel tradities en ceremonies. Mede doordat het grote merendeel van de bevolking gelovig is, worden veel feestdagen landelijk gevierd. Kerkelijke feestdagen zoals Pasen staan zodoende niet genoemd in onderstaande kalender, de lijst zou daardoor onoverzichtelijk lang worden. Hieronder staan de feestdagen die niet over het hoofd mogen worden gezien en een verrijking voor je reis kunnen zijn. Mocht je hierover vragen hebben neem dan contact met ons op, we helpen we je graag.

Datum Feest Waar
Januari Marinera Festival (cultureel dansfeest) Trujillo
25 Jan. - 08 Feb. Fiesta de la Candelaria (cultureel feest) Puno
Maart Festival de la Vendimia (oogstfeest) Regio Ica
April (paas maandag) Señor de los Temblores (processie) Cusco
24 Juni Inti Raymi (Inca Winter zonnewende) Cusco
16 - 19 Juli Fiesta de la Virgen del Carmen (processie) Heel Peru
28 Juli Dia de la Independencia (onafhankelijkheids dag) Heel Peru
30 Augustus Dia de Santa Rosa de Lima (kerkelijke feestdag) Lima
Medio September Mistura (culinair festival) Heel Peru
Oktober Señor de los Milagros (processie) Lima
November Semana Santa de Puno (processie) Puno
24 December Sancturanticuy (traditionele kerstmarkt) Cusco

Medische adviezen

Mijndroomreis.nl adviseert aan iedereen die naar Peru wil gaan, om eerst goed te bekijken welke plaatsen en gebieden je wilt bezoeken. De medische adviezen verschillen soms per regio.

Zodra je een reisplan hebt, adviseren we je contact op te nemen met je huisarts of de GGD om je te laten informeren over de te nemen vaccinaties voor jouw geplande reis.

Lees meer

Wil je kosten besparen, let dan goed op! Sommige verzekeringsmaatschappijen vergoeden alleen vaccinaties die gezet zijn door zorglocaties waarmee een overeenkomst is afgesloten. Zodra je weet welke vaccinaties je nodig hebt, loont het dus om eerst contact op te nemen met je verzekering, alvorens je de vaccinaties laat zetten door je huisarts

In sommige gebieden nabij en in de het Amazonegebied is er een noodzaak voor het innemen van malariamedicijnen.

Medicijnen die je in de regel altijd nodig hebt bij een reis naar Peru zijn: Hepatitis A, Hepatitis B en Gele koorts. De laatstgenoemde is sowieso nodig en op sommige plaatsen moet je kunnen aantonen dat je hiervoor gevaccineerd bent.

Medicijnen die je voor sommige gebieden nodig hebt: Malariatabletten.

Geldzaken

De nationale munteenheid van Peru is Nuevo Sol, er kan echter ook in US dollars ($) betaald worden.

Peru is een land waar grotendeels met cash geld betaald word, mede door de relatief lage waarde van het geld, loop je al snel met veel biljetten op zak.

Er zijn bankbiljetten in omloop van 10, 20, 50, 100 en 200 Nuevo Soles.  Er zijn munten van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 centimos en 1, 2 en 5 Nuevo Soles.

Lees meer

De ATM's bieden je altijd de mogelijkheid om te kiezen welke van deze valuta je wilt opnemen.De hoogte van het op te nemen bedrag is per bank verschillend, Scotia bank geeft de mogelijkheid het hoogste bedrag op te nemen. Let op! Bij iedere transactie betaal je een percentage, het bedrag valt mee, maar kan bij veel opnames aantikken.

Bij vrijwel alle ATM's kan met Nederlandse bankpassen geld opgenomen worden. Denk er echter wel aan om voor je vertrek de bankpas te activeren voor betalingsverkeer in het buitenland. Geld opnemen in Peru is voor buitenlandse gasten niet gratis. Nadat je het gewenste bedrag hebt geselecteerd krijg je een melding hoeveel Soles de transactie, conform de huidige wisselkoers, met zich meebrengt. Het kan gunstig zijn om een iets groter bedrag in één keer op te nemen.

De BCP bank biedt de mogelijkheid om 700 Soles per keer op te nemen, daar waar bij de Scotiabank en de Interbank maximaal 400 Soles per keer kan worden opgenomen. Het is echter niet mogelijk om met alle Nederlandse bankpassen bij iedere bank geld op te nemen. Ter voorbeeld: in Juli 2022 kon met een Rabobankpas geen geld worden opgenomen bij de BCP bank, maar wel bij alle andere banken. Met een Visa creditcard kon wel geld opgenomen worden bij de BCP bank. In Juli 2022 bedroeg de additionele fee voor het opnemen van 400 Soles bij de Scotiabank 25 Soles, bij de Interbank 19 Soles en voor het opnemen van 700 Soles bij de BCP bank werd 25 Soles berekend. Bij sommige ATM's in de wijken Miraflores en San Isidro betaal je geen additionele fee  dit zie je pas aan het einde van de transactie.

Er bestaat de mogelijkheid om euro's te wisselen voor andere valuta, hiervoor zijn mogelijkheden in en rondom de luchthaven evenals op diverse plaatsen in de grote steden. Houd er altijd rekening mee dat er risico's aan verbonden zijn, denk aan vals geld, een ongunstige wisselkoers of criminelen die zien dat je met een groot geldbedrag op straat loopt.

Reizen in Peru

Peru is een groot uitgestrekt land en om diverse bezienswaardigheden te bezoeken zal er dus een grote oppervlakte overbrugt moeten worden. De belangrijkste weg en tevens verkeersader is de “Panamericana”, of wel de Pan-American Highway. Al heeft Peru rond de 75.000 km aan wegen, slechts een klein deel hiervan is geasfalteerd. Er zijn verschillende manieren om door Peru te reizen. Er moet tijdens het reizen een afweging gemaakt worden tussen reistijd, reiskosten en reiservaring. Vliegen is beduidend duurder dan reizen per bus, maar het bespaard je veel reistijd..

Lees meer

De afgelopen jaren heeft Peru enorm veel tijd en effort gestoken in het verbeteren van de infrastructuur en dit heeft zijn vruchten afgeworpen. Vooral in de hoofdstad Lima is, zoals op de foto's te zien is, men de afgelopen jaren gewerkt aan het verbeteren van de verkeersveiligheid en de doorstroom van het verkeer. Desalniettemin zijn er nog altijd veel en lange files in de hoofdstad. Door te reizen met de Metropolitano of via de Tolweg "Via Expresa" kun je tijd besparen.

Mijndroomreis.nl helpt je graag bij het opstellen en organiseren van een efficiënte reis binnen je budget. Hierbij zal geen interessante bezienswaardigheid worden overgeslagen.

Reisdocumenten Peru

Bij dit advies gaan we er van uit dat je een EU-Burger bent. Zo niet, kijk voor meer informatie op Peru.travel.com

Peru is een gemakkelijk land om binnen te komen. Bij het binnenkomen van Peru is het essentieel om een ​​geldig paspoort te tonen met een minimale geldigheidsduur van zes maanden vanaf de datum van binnenkomst in het land. Je ontvangt bij binnenkomst een stempel in je paspoort met datum van aankomst. Deze stempel wordt bij vertrek gecontroleerd en getekend met de datum van vertrek.

De maximale verblijfsduur voor toeristen is 183 dagen. Deze verblijfsduur kan niet worden verlengd, dus mocht je meer tijd in Peru willen verblijven dan zijn er twee opties.

Lees meer

A. Als je om andere redenen langer wilt blijven, als toerist voor zaken, studeren of werk, kun je een visum aanvragen bij een Peruaans consulaat in je eigen land.

B. Binnen de genoemde gegeven 183 dagen breng je een bezoek aan buurland Ecuador, Chili of Bolivia. Je verlaat dan Peru en wordt uitgeschreven.  Zodra je het land opnieuw binnenkomt ontvang je een nieuwe stempel en gaan de 183 dagen opnieuw in.

Mijndroomreis.nl heeft veel ervaring met het reizen naar nabijgelegen landen en we kunnen een leuk en persoonlijk reisvoorstel voor je opstellen.


Culturen in Peru

Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het magische Peru. Hier liggen de resten van de oudste beschaving van het Amerikaanse continent.

Mijndroomreis.nl heeft de culturen onderverdeeld in diverse routes, deze kan je bekijken door op onderstaande link te klikken.

Mijndroomreis.nl helpt je graag bij het organiseren van jouw onvergetelijke droomreis met een bezoek aan alle diverse bezienswaardigheden die de Peruaanse natuur heeft te bieden. Neem contact met ons op, we helpen u graag.